sluiting kleine scholen, en vooral in Oldenzijl

25 juni 2014 door Liesbeth

Onderstaande tekst is verschenen als ingezonden brief in de Ommelander Courant van maandag 23 juni 2014:

Sluiting kleine scholen ramp voor regio

Op 11 juni hebben de besturen van Lauwers en Eems en VCPO het rapport Toekomstscenario II Scholenspreiding Noord-Groningen gepubliceerd. In dit rapport presenteren zij, met het oog op de toekomst, hun plannen voor de scholen die zij beheren. Lauwers en Eems beheert 35 scholen in de regio en wil hiervan 14 gaan sluiten. In de gemeente Eemsmond zijn 12 scholen, waarvan 7 met een leerlingenaantal kleiner dan 80. Lauwers en Eems vindt dat de scholen met minder dan 80 leerlingen niet in de huidige vorm kunnen voortbestaan of zelfs moeten sluiten. Dit baseren zij voornamelijk op het idee dat de onderwijskwaliteit bij minder dan 80 leerlingen niet gehandhaafd kan worden.
Wij als bezorgde ouders van Daltonschool de Schutsluis in Oldenzijl, een van de scholen die met sluiting bedreigd wordt, zijn het niet eens met de analyse van L & E en de consequenties die zij daaruit trekt.
In het rapport van Lauwers en Eems wordt niet onderbouwd waarom een leerlingenaantal van 80 het criterium zou moeten zijn voor sluiting, terwijl het landelijke minimum aantal leerlingen voor een school ligt op 23. Gevraagd naar onderbouwing voor dit argument, heeft directeur Marianne Volp van Lauwers en Eems op de inspreekavond voor ouders op 28 mei toegegeven dat zij geen onderzoek kan noemen wat dit onderbouwd. Dit betekent, cru gesteld, dat er geen inhoudelijke argumenten over blijven om de scholen te sluiten, alleen financiele. Een school is tegenwoordig een bedrijf, waarvan het beleid wordt gedreven door het sluitend krijgen van de begroting. Lauwers en Eems heeft op de inspreekavond letterlijk gezegd dat leefbaarheid geen zaak is voor de schoolbesturen.
Voor alle kleine scholen en de betreffende dorpen is sluiting een ramp. Met het verdwijnen van de kleine scholen uit de dorpen verdwijnt het hart en de levendigheid uit de dorpen en neemt de leefbaarheid sterk af. In het geval van de Schutsluis is ook nog eens sprake van een school met een uniek onderwijsaanbod (Dalton) voor de regio, waarvoor geen vergelijkbaar alternatief is. De ouders hebben om allerlei redenen expliciet voor deze (kleine) school gekozen. De school heeft duidelijk een streekfunctie: de leerlingen komen uit minstens 8 dorpen uit de regio. Daarnaast is er een extra verwevenheid met de leefbaarheid van het dorp Oldenzijl door de dubbelfunctie van het gebouw als school/dorpshuis.
Lauwers en Eems heeft geen hart voor het voorbestaan van kleine scholen en de waarde die zij hebben voor het behoud van de leefbaarheid in het gebied. Zij onderneemt geen enkele poging te kijken wat er nodig is om de kleine scholen te blijven behouden. Ze sluit gewoon de scholen. Het voornemen van Lauwers en Eems zal t.z.t. aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. We roepen de politiek van Eemsmond, en met name wethouder Harald Bouman, op om samen met ouders en schoolbestuur te kijken naar mogelijkheden voor een scenario waarbij ingestoken wordt op het zoveel mogelijk behouden van de kleine scholen in de regio.

Bezorgde ouders van Daltonschool de Schutsluis en Vereniging Dorpsbelangen Oldenzijl

Geplaatst in Algemeen nieuws

Advertenties